Sympaattiset lampaat valloittivat vierailijat – Matkailusta tuli voimistuva tukijalka Putkisalon lammastilalle

Tunnelmallisessa maalaismiljöössä matkailijat pääsevät nauttimaan omasta rauhasta ja lampaiden rapsuttelusta. Putkisalon kartano on paitsi moderni lammastila mutta myös historiaa huokuva lämminhenkinen matkailukohde Rantasalmella.


Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen

Kun 120 kiloiset lampaat juoksevat kohti ja tulevat tekemään tuttavuutta, ei tarvitse kauan miettiä, miksi ne ovat Putkisalon kartanon vieraiden suosikkeja. Isojen, mutta lempeiden eläinten läsnäolo saa stressitason laskemaan välittömästi. 

Rantasalmella sijaitsevan Putkisalon kartanon historia alkaa jo vuodesta 1582. Mikael Westerstråhlen ja Susanna Nuutisen omistukseen tila tuli sukupolvenvaihdoksen jälkeen vuonna 2002. Tila oli tuolloin viljatila ja lisäksi tilalla oli muutamia lihanautoja ja vähän lampaita. Viljan hinnan tullessa alas Putkisalon kartanolla siirryttiin lampaanlihan tuotantoon. Nyt tila on moderni jalostuslampola ja tuottaa lampaan- ja karitsan lihaa.  

– Tilalla on aina tuotettu ruokaa ja jokainen sukupolvi on muokannut sen omanlaisekseen, kertoo Susanna Nuutinen. 

Leaderilta tukea matkailutoiminnan käynnistämiseen

Ajatus matkailutoiminnan aloittamisesta Putkisalossa alkoi itää kymmenisen vuotta sitten. Vuonna 2014 tilalle tehtiin Leader-tuella toimintaedellytysten kartoitus, jossa pohdittiin, miten matkailusta voisi saada sivuelinkeinon.  

– Muutama vuosi sitten en vielä ollenkaan uskonut, että meillä olisi matkailua. Ajattelin että se on raskasta ja aikaa vievää, mutta nyt kun rakennuskanta on saatu kuntoon, niin tajusi, että kyllähän sitä voisi hyödyntää, toteaa Nuutinen. 

Matkailuun liittyviä investointeja Putkisalon kartanolla on tehty pikkuhiljaa. Leader-rahoituksella on muun muassa entisöity kartanon suuren salin ja väentuvan kalusteita sekä tehty markkinointisuunnitelma ja suunniteltu graafinen ilme matkailupalveluita varten.  

Investointien jälkeen matkailun osuus tilan liikevaihdosta on tasaisesti kasvanut. Matkailun osuus liikevaihdosta on nykyisin noin 7 prosenttia, ja siitä on tullut vahvistuva tukijalka maa- ja metsätalouden rinnalle.  

Nuutinen näkeekin, että matkailulla on annettavaa Etelä-Savon maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämisessä. 

– Nyt seudulla kipuillaan paljon, kun venäläiset mökkiläiset ovat jääneet pois. Täällä on kuitenkin mahdollisuuksia yrityksille, joissa voi vierailla ja joissa on matkailijoille tekemistä. Mekin olemme pääosin käynti- ja tutustumiskohde, ja tuotamme elämyspalveluja lähiseudun isommille yrityksille.  

Etelä-Savossa on tehty myös kovasti työtä sen eteen, että paikallinen ruoka nousisi parempaan arvoon matkailijoiden lautasilla. Putkisalon tilan lihatuotteista lähes 70 prosenttia meneekin suoraan lähialueen ravintoloihin.  

Paimenlomia ja juurevaa lähiruokaa kartanon keittiöstä 

Putkisaloa on matkailun osalta keskitytty kehittämään käyntikohteena, jossa on myös pienimuotoista majoitusta. Matkailija voi majoittua vanhan kartanon historiallisessa pihapiirissä, ja ryhmille on suunniteltu opastettuja tilavierailuja. 

Ja totta kai, kun lammastilalla ollaan, uutena matkailutuotteena tilalla järjestetään paimenlomia.  

Kartanon lähellä sijaitsevassa Hiekon torpassa vieraat voivat eläytyä hetkeksi lammaspaimenen elämään. Lampaat laiduntavat torppaa ympäröivällä perinnelaitumella ja majoittujan tehtäväksi jää pumpata lampaille vettä. Jos voittaa lampaiden luottamuksen, niitä voi päästä myös rapsuttelemaan. 

Loppukesästä, jolloin lähialueen satokauden tuotteet ovat parhaimmillaan, pääsevät vierailijat nauttimaan tilan antimista kartanon suuressa salissa järjestettävillä neljän ruokalajin illallisilla.  

Vihannekset illalliselle tulevat samassa saaressa sijaitsevalta vihannestilalta, marjat kartanon puutarhasta ja sienet lähimetsästä. Karitsa on aina mukana, alkupaloina ja pääruokana. Ruoka valmistuu ammattikokin tekemänä kartanon keittiössä, joka on myös perheen kotikeittiö. 

– Tervetuloa meidän kotiimme, naurahtaa Nuutinen. 

Putkisalon kartanolla ei tällä hetkellä suunnitella uusia investointeja matkailuun, mutta rakennuksista on pidettävä huolta ja niitä on kunnostettava jatkossakin, joten tekemistä riittää.  

Leader-tuen hakemista Nuutinen voi suositella myös muille yrittäjille. 

– Valtavan hyvä tuki, mutta prosessi on raskas.  Toivotaan, että rahoitusmuoto jatkuu ja menee eteenpäin. 

————————————


Tuki: Yrityksen investointituki  
Rahoittaja: Rajupusu Leader ry
Hanke: Putkisalon kartanon maatilamatkailun aloittaminen
Tuen saaja: Putkisalon kartano
Leader-tuki: 36 262,80 euroa

Kokonaisrahoitus: 103 608
euroa 
Toteutusaika: 28.6.2018–28.6.2020

Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry yhdistyivät SavonLuotsi Leader ry:ksi vuoden 2023 alussa. 

Tutustu: Putsisalon kartano Rantasalmi, Putkisalontie 172, 58900 Rantasalmi

Onko sinulla idea oman yrityksesi kehittämiseen? Lue lisää SavonLuotsi Leader ry:n  rahoitusmahdollisuuksista yrityksille.

Lampaita juoksemassa laitumella. Taustalla seisoo ihminen.

Putkisalon kartanon lampaat ovat vieraiden suosikkeja.

Hirsimökin tupa, jossa keinutuoli, jonka päällä on lampaantalja, keittiönpöytä, jonka ympärillä neljä tuolia. Seinällä vaalea senkki ja lattialla räsymatto.

Hiekon torpassa majoittuja pääsee kokemaan vanhan hirsimökin tunnelmaa. 

Susanna Nuutinen sylissään Spin-koira.

Kartanon emäntä Susanna Nuutinen kokee, että matkailulla on merkitystä maaseutualueiden elinvoimaisuudelle. Spin-koiran työtä on tilan lampaiden paimentaminen. 

Keltainen kartano.

Rantasalmella sijaitsevan Putkisalon kartanon historia alkaa jo vuodesta 1582. Loppukesästä kartanon historiallisessa miljöössä pääsee nauttimaan illallisia.