Hobitti-kahvila tuli jäädäkseen Punkaharjulle

Hobitti-kahvila sai alkunsa Susanna Lindroth-Qvintuksen rakkaudesta leipomiseen ja haaveesta saada oma kahvila. Aloittava yritys haki ja sai Leader-rahoitusta yrityksen perustamiseen ja investointeihin. Nyt neljättä kesää Punkaharjun Ala-Särkilahdella avoinna olevan kahvilan toiminta on kasvanut alkuajoista hurjasti.


Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen

Mutkittelevan tien varrella, melkein keskellä ei-mitään, pilkahtelee puiden välistä jotain värikästä. Vanha, kirkkaan punainen hirsirakennus ja sen edustalla oleva puna-valkokattoinen teltta ja siniset puutarhakalusteet ovat iloisesti sopusoinnussa.

Kahvilaan tulijan katse kiinnittyy ensimmäisenä hirsirakennuksen seinässä olevaan sinisen ja vihreän väreissä hehkuvaan pyöreään oveen. Ovi on sisäänkäynti Hobittien maailmaan.

Oven korkeus on vain 155 senttimetriä, joten pitkien kannattaa astua kumartaen sisään.

Yrittäjät Susanna Lindroth-Qvintus ja Reima Qvintus istuvat kahvilan pöytänä toimivan jykevän oven ääressä ja miettivät, milloin Hobitti-kahvila avattiin Punkaharjulle. Tovin päästä päädytään siihen, että kahvila perustettiin marraskuussa 2020 ja ovi Hobitti-kahvilaan avattiin ensimmäistä kertaa kesällä 2021.

Ennen Punkaharjulle tuloa Lindroth-Qvintus pyöritti kahvilaa kaveriporukalla Ravintolapäivinä Helsingissä. Koska porukassa oli lyhytkasvuisia, löytyi kahvilalle teema hobiteista.

Pysyvän paikan Hobitti-kahvila löysi, kun Susanna muutti Punkaharjulle ja Reiman kotitalon pihapiiristä löytyi kahvilalle sopiva tila Enson työhevostallina aiemmin palvelleesta rakennuksesta.

Alkutaipaleella riitti epäilijöitä – tukea ja uskoa yritysideaan Uusyrityskeskukselta ja Leaderilta

Yrityksen alku ei ollut helppo ja epäilijöitä riitti. Ideaa Hobitti-kahvilasta ei pidetty mitenkään spesiaalina ja kahvilalla ei nähty menestymisen mahdollisuuksia.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa ideaan kuitenkin uskottiin ja sieltä vinkattiin mahdollisuudesta saada Leader-tukea aloittavan yrityksen toiminnan käynnistämiseen.

– Nyt Uusyrityskeskuksesta jo eläköitynyt Juhani Rouvinen oli tosi innostunut meidän ideastamme. Hän oli ensimmäinen ulkopuolinen henkilö, joka näki potentiaalin, että tästä voisi tulla jotain. Hän sanoi, että tästähän tulee toinen Muumimaailma, ja sitä kohti mennään, nauraa Lindroth-Qvintus.

Hobitti-kahvila sai Piällysmies ry:ltä Leader-tukea yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

Rahoituksen avulla korjattiin kahvilan keittiötä, parannettiin asiakastilojen valaistusta ja lattioita sekä hankittiin rakennuspiirustukset, joita vanhasta rakennuksesta ei ollut. Leader-tuen avulla kehitettiin myös yrityksen markkinointia.

– Vanhan rakennuksen muuttaminen kahvilatoimintaan sopivaksi oli kallista. Mietittiin, että kannattaako laittaa monta tuhatta euroa heti alkuun ennen kuin ehtii yritystä pyörittämään ja yhtään kahvikuppia myymään. En tiedä olisiko ruvettu tekemään, jos ei olisi saatu rahoitusta, miettii Qvintus.

Nyt neljättä kesää avoinna olevan kahvilan toiminta on kasvanut alkuajoista hurjasti. Enää pariskunta ei pärjää kahdestaan, vaan kesäksi on palkattu neljä henkilöä töihin. Kävijöitä riittää ulkomaita myöten, ja sana Hobitti-kahvilasta kulkee tehokkaasti eteenpäin puskaradion kautta.

Kävijämääriä ei seurata tarkasti, mutta kasvusta kertoo myynti, joka on nelinkertaistunut ensimmäisistä vuosista. Myös huoneita on otettu lisää käyttöön ja myymälää on pikkuhiljaa laajennettu.

Uusia ideoita yrityksen kehittämiseen

Elokuun loppuun avoinna olevasta kahvilasta saa paljon kehuja saaneita makeita ja suolaisia herkkuja ja tietenkin aitoa pannukahvia.

Piha-aitassa on mahdollisuus majoittua, ylisillä on juhlatila, jota voi vuokrata ja pihapiirissä järjestetään monenlaisia tapahtumia kuten Ukulele-festivaalit, Oboen soittoa ja moottorisahaveistonäytöksiä. Lähimetsään rakentuu jännittävä entti-metsä.

Uusia ideoita yrityksen kehittämiseksi yrittäjillä riittää. Susannan haaveena olisi saada kellariin sauna- tai majoittumistila. Hobittimainen tietenkin.

– Tulevaisuudessa haaveena olisi saada lisää rakennuksia ja maamerkki, joita ihmiset tulevat katsomaan, että on täällä maaseudullakin jotain, tuumaa Qvintus.

Maaseudulla yrittäminen on kesäkaudella kannattavaa, sillä mökkiläisiä ja matkailijoita on paljon. Susannalla ja Reimalla olisi halua pidentää aukioloa ja järjestää tapahtumia syksylläkin. Pimenevät illat mahdollistaisivat aivan uudenlaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisen.

– Olisi valoja, tulta ja tunnelmaa. Syksyllä asiakasmäärät kuitenkin vähenevät ja ihmisiä ei oikein enää liiku. Joulun aikaan on suunnitteilla viikonlopuiksi joulutapahtumia, kertoo Qvintus.

Hobitti-kahvila 
Särkilahdentie 2318, 58690 Ala-Särkilahti

————————————

Tuki: Yrityksen investointituki  
Rahoittaja: Piällysmies ry 
Hanke: Aloittavan kahvilan peruskorjaus ja toiminnan aloittaminen
Tuen saaja: Namumelli Oy 
Leader-tuki: 6 698,47 euroa
Kokonaisrahoitus: 19 138,50 euroa
Toteutusaika: 15.3.2021–15.3.2022

Tuki: Yrityksen perustamistuki
Rahoittaja: Piällysmies ry 
Hanke: Hobitti-kahvilan kehittämistuki
Tuen saaja: Namumelli Oy 
Leader-tuki: 5 000 euroa
Toteutusaika: 30.8.2021–30.10.2022

Onko sinulla idea oman yrityksesi kehittämiseen? Lue lisää SavonLuotsi Leader ry:n  rahoitusmahdollisuuksista yrityksille.

Susanna Lindroth-Qvintus ja Reima Qvintus seisovat Hobitti-kahvilan pyöreän, vihreän oven edessä.

Susanna Lindroth-Qvintus ja Reima Qvintus toivottavat vieraat tervetulleiksi Hobitti-kahvilaan.

Punainen hirsirakennus, jonka päädyssä on tähti. Rakennuksen edustalla on punavalkoinen telttakatos ja puutarhakalusteita.

Enson tähti kahvilan päädyssä muistuttaa rakennuksen historiasta.

Reima Qvintus ja Susanna Lindroth-Qvintus Hobitti-kahvilassa. Susannan sylissä on valkoinen pieni koira.

Hobitti-kahvilaan ovat tervetulleita myös lemmikkieläimet. Eksoottisin eläinvieras on kenties kilpikonna.

Kahvilaherkkujen lisäksi Hobitti-kahvilassa on myynnissä käsitöitä.