Seinillä on merkitystä
Savonranta-talon ensimmäiset toimintavuodet ovat olleet täynnä tarinoita, näyttelyitä, omenamehua ja iloisia kohtaamisia kahvin ja tapahtumien äärellä. Entisestä terveysasemasta on tullut koko kylän yhteinen olohuone.
Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen
Kun Savonlinnan kaupunki ilmoitti laittavansa sähköt ja lämmön pois entisen terveysaseman tiloista, oli Savonrannalla samaan aikaan sopivan hullu porukka miettimässä, että kylälle tarvittaisiin yhteinen kokoontumistila.
Savonranta-Seura haki ja sai Leader-rahoitusta talon kunnostamiseen ja aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen ja esille nostamiseen.
Nyt tiloissa toimii kahvila ja mehuasema, ja esillä on aineettoman kulttuuriperinnön näyttelyitä.
Tiloja voi käyttää jäsenmaksun hinnalla kokouksia, tapahtumia ja etätöitä varten. Lähtökohtana on, että maksun suuruus ei tule kenellekään kynnyskysymykseksi tilojen käytössä.
Kylälle syntyi yhteinen olohuone ja mehustamon toiminta paikkakunnalla saatiin turvattua
Savonranta-talo toimii kohtaamispaikkana paikallisille, mökkiläisille ja turisteille. Ihmiset ovat ottaneet tilan omakseen pikkuhiljaa. Kolmen vuoden aikana kävijöitä on ollut noin 8 000.
– Täällä voi kokoontua ympäri vuoden säästä riippumatta. Seinillä on merkitystä. Kohtaamisia ei ole, jos ei ole seiniä, miettii hankekoordinaattorina toiminut Jaana Tyrmi.
Kunnostetut tilat ovat osoittautuneet monikäyttöisiksi. Tiloissa kokoontuvat niin lukupiiriläiset, käsityönharrastajat kuin julkiset toimijatkin.
Toinen hankkeen merkittävistä onnistumisista oli mehuaseman toiminnan ja palveluiden säilyttäminen paikkakunnalla.
Savonranta-Seura osti Oriniemen Maa- ja kotitalousseuralta välineet mehujen puristamista ja pastörointia varten, ja nyt remontoiduissa tiloissa jatketaan mehustuspalvelua.
– Palvelun perässä tullaan Savonrannalle kauempaakin, ja sillä on suuri merkitys myös yhdistyksen toiminnan rahoittamiselle. Mehustamon tuloilla saadaan toiminnan kuluja katettua, kertoo Savonranta-Seuran puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen.
Aineettoman kulttuuriperinnön avulla luodaan elinvoimaa kotiseudulle
– Kun mietimme, miten saamme tänne ihmisiä, sekä paikallisia että turisteja, nousi esiin aineeton kulttuuriperintö, kertoo Tyrmi.
Savonranta-talolla on esillä kolme näyttelyä, jotka tekevät kotiseututietoutta ja paikallista tarinaperinnettä näkyväksi.
Esillä on savonrantalaisen tutkimusmatkailijan A.O. Väisäsen ottamia valokuvia ja matkoiltaan mukanaan tuomia käsitöitä. Näyttelyissä pääsee tutustumaan myös myyttiseen Paasveden piruun, valoihin, joita edelleen nähdään Paasvedellä ja Orivedellä.
Tunnetun näytelmäkirjailijan ja Savonrannalla kesiään viettäneen Tauno Yliruusin tuotantoon voi tutustua viehättävässä kirjastossa.
Näyttelyt toimivat paikkakuntalaisille yhteisenä hiljaisen tiedon jakamisen paikkana, mutta tarjoavat tekemistä ja näkemistä myös mökkiläisille ja turisteille.
– Matkailu tuo ihmisiä ja tuloja paikkakunnalle. Matkailija voi olla myös potentiaalinen paikkakunnalle muuttaja, toteaa Tyrmi.
Hankkeen avulla seuran käyttöön hankittiin myös videokameralaitteisto ja valokuvien digitointiin sopivaa kalustoa. Kotiseututietouden vaaliminen ja tallentaminen onnistuu nyt helposti ja ammattimaisesti.
– Pitää olla mahdollisuus isoihin hankkeisiin ja pieniin hankkeisiin. Se, että tähän saatiin niin hyvin apua, mahdollisti sen, että tämä lähti näin isosti eteenpäin, sanoo Tyrmi.
————————-
Tuki: Yleishyödyllinen investointihanke
Rahoittaja: Piällysmies ry
Hanke: Savonranta-talon infran ja palveluiden toteuttaminen
Tuen saaja: Savonranta-Seura ry
Leader-tuki: 21 250 euroa
Kokonaisrahoitus: 42 500 euroa
Toteutusaika: 22.1.2020–6.1.2023
Tuki: Yleishyödyllinen kehittämishanke
Rahoittaja: Piällysmies ry
Hanke: Savonranta-talo kyläyhteisön toiminnallinen keskipiste
Tuen saaja: Savonranta-Seura ry
Leader-tuki: 29 314,12 euroa
Kokonaisrahoitus: 41 875 euroa
Toteutusaika: 1.4.2020–1.4.2023
Tutustu: Savonranta-seuran Facebook-sivut
Savonranta-talo, Lamminniementie 3, Savonranta
Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry yhdistyivät SavonLuotsi Leader ry:si vuoden 2023 alussa.
Näyttelyihin ammennettiin ideoita Savonrannan rikkaasta tarinaperinteestä.
Esillä on savonrantalaisen tutkimusmatkailijan A.O. Väisäsen ottamia valokuvia.
Kierrätetyillä ja tilaan sopiviksi tuunatuilla huonekaluilla saatiin aikaan viihtyisä tila kyläläisten käyttöön.