Kyltit kuntoon kylillä – 1568 kylttiä opastavat kiinnostaville reiteille Savonlinnassa
Savonlinnan kylille suunniteltiin ja pystytettiin huikeat 1568 kylttiä pitämään asukkaat ja matkailijat oikeilla reiteillä. Opasteiden ansiosta kulttuuri-, erä- ja luontoreiteillä liikkuminen on turvallista, ja lisätietoa saa helposti QR-koodien kautta tai painetuista kartoista.
Teksti: Anne Kaljunen, Kuvat: Asko Koukkari ja Anne Kaljunen
Savonlinnan kylät ry toteutti vuosina 2019–2021 Leader-rahoituksella kehittämis- ja investointihankkeet, joissa kartoitettiin Savonlinnan maaseutualueiden retkeily- ja ulkoilureittejä ja niiden opasteiden kuntoa sekä pystytettiin kaikkiaan 1568 uutta opastekylttiä reittien varsille.
– Hankkeeseen lähtivät mukaan kattavasti retkeily- ja ulkoilureittejä ylläpitävät yhdistykset, ja Savonlinnan kaupunki toteutti reittien kartoituksen ja kyltit kaupunkikeskustaan, kertoo hankkeita vetänyt Asko Koukkari.
Reittien kartoitustyö ja kyltit valmistuivat juuri sopivaan aikaan, sillä koronan iskettyä ulkonaliikkujia oli paljon ja opastetuille reiteille oli tilausta.
Savonlinnan seudulla on kymmeniä hienoja reittejä, joita voi kulkea kävellen, pyöräillen tai hiihtäen. Koukkari näkee, että opasteista hyötyvät sekä asukkaat että matkailijat.
– Kunnossa olevat opasteet ja yhtenäiset kyltit tuovat liikkujille turvallisuutta. Tietää, että reitillä ei eksy ja löytää perille.
Osaan kylteistä lisättiin myös QR-koodi. Esimerkiksi Punkaharjulla Topeliuksen polulla voi liikkumisen ohessa kuunnella Sakari Topeliuksen mietteitä äänitiedostona skannaamalla opasteessa olevan koodin älypuhelimella.
Hankkeessa mukana olleet yhdistykset ovat sitoutuneet reittien ylläpitoon ja opasteiden huoltamiseen. Opasteita on helppo uusia, kun hankkeessa teetetyt visuaalisesti yhtenäiset pohjat ovat valmiina.
Hankkeissa tuotettiin myös reittikarttoja, jotka ovat käytettävissä verkossa ja painettuna, sekä koulutettiin paikallisoppaita toimimaan kaupunkikeskustan ulkopuolisissa kylissä.
Verkostoitumista ja yhteistyötä
Yksi Kyliltä kylille ja Kyltiltä kyltille -hankkeiden tärkeimpiä onnistumisia konkreettisten kylttien lisäksi oli Koukkarin mukaan verkostoituminen ja yhteistyö eri tahojen ja toimijoiden kanssa.
– Vaikka yliopisto oli juuri lähtenyt Savonlinnasta ja korona kuritti, niin alueella oli aivan valtava innostus tehdä yhteistyötä. Hankkeita syntyi melkein kuin sieniä sateella.
Kyliltä kylille -hankkeen vaikutuksesta toteutui muun muassa Vakan alta valoon -hanke, jossa kerättiin alueen kylistä niiden historiaan liittyviä tarinoita ja selvitettiin, miten niitä voitaisiin jatkossa jalostaa esimerkiksi matkailutuotteiksi.
Savonlinnan kylät ry:lle aktiivinen hanketyö toi uusia verkostoja ja yhteistyökumppaneita, ja yhdistys näkyi paikallislehtien sivuilla säännöllisesti.
Koukkari näkee, että tulevaisuudessa paikallinen kehittäminen kääntyy entistä enemmän hanketoiminnan varaan, kun kuntien ja valtion rahoitus vähenee.
– Paikalliseen hyvinvointiin, matkailuun ja elinkeinoelämään liittyvät hyvät ideat voidaan koeponnistaa hanketyön kautta. Jos konsepti on hyvä, se jää elämään ja rahoitus saattaa löytyä jatkollekin, hän toteaa.
————————————
Tuki: Yleishyödyllinen kehittämishanke
Rahoittaja: Piällysmies ry
Hanke: Kyliltä kylille
Tuen saaja: Savonlinnan kylät ry
Leader-tuki: 88 223,52 euroa
Kokonaisrahoitus: 94 864,00 euroa
Toteutusaika: 01.06.2019–28.02.2021
Tuki: Yleishyödyllinen investointihanke
Rahoittaja: Piällysmies ry
Hanke: Kyltiltä kyltille
Tuen saaja: Savonlinnan kylät ry
Leader-tuki: 42 627,51 euroa
Kokonaisrahoitus: 58 044,00 euroa
Toteutusaika: 22.11.2019–28.02.2021
Tutustu:
Savonlinnan kylät ry
Visit Savonlinna
Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry yhdistyivät SavonLuotsi Leader ry:ksi vuoden 2023 alussa.
Onko sinulla idea oman alueesi kehittämiseen? Lue lisää SavonLuotsi Leader ry:n rahoitusmahdollisuuksista yhteisöille.
Kylttejä pystytettiin talkootyönä.
Asko Koukkari iloitsee, että aktiivinen hanketyö toi yhdistykselle näkyvyyttä ja uusia yhteistyöverkostoja.
Kylteillä on yhtenäinen visuaalinen ilme.