Kulttuuritarinat talteen ja soimaan Joroisissa

Joroisten Musiikkiyhdistys toteutti Leader-rahoituksella hankkeen, jossa kerättiin talteen Joroisten, Rantasalmen ja Juvan alueen historiatietoa ja kulttuuritarinoita. Hankkeen myötä savolaiskuntia yhdistävä rikas kartano- ja kulttuurihistoria halutaan tuoda esille helposti lähestyttävällä ja ihmisiä kiehtovalla tavalla.

Teksti: Anne Kaljunen. Kuva: Riikka Silkala. Sarjakuva: Markus Pyörälä.

Tapaamme Kulttuuritarinat soimaan -hankkeen toimijoita hurmaavassa Joroisniemen kartanossa. 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa rakennettu kartano on yksityiskoti, joka on avoinna vain Joroisten Musiikkipäivien järjestämien konserttien aikana.  

Joroisten Musiikkipäivät järjestää konsertteja kolmen kunnan kartanoissa ja kirkoissa. Alkusysäyksenä Kulttuuritarinat soimaan -hankkeelle toimi ajatus siitä, että konserttien ohjelmisto haluttiin kytkeä yhteen konserttipaikkojen ainutlaatuisen kulttuurihistorian kanssa.  

– Olimme jo aiemmin toteuttaneet Kulttuurikaruselli-hankkeen, joten meillä oli aiempaa kokemusta Leader-hankkeista, kertoo Sirkka Immonen Joroisten musiikkiyhdistyksestä. 

Kulttuuritarinat soimaan -hankkeessa koottiin tietoa alueen kartanoista, muista merkittävistä historiallisista kohteista ja paikallishistoriasta yleisesti. Kerätystä aineistosta muokattiin ammattilaisten avulla tarinoita, sarjakuvia ja podcasteja. 

– Tarinoita kerättiin talteen talkoovoimin Joroisista, Rantasalmelta ja Juvalta, ja niitä on julkaistu muun muassa Joroisten Musiikkipäivien verkkosivuilla ja lehdessä sekä konserttipaikoilla, sanoo Joroisten Musiikkipäivien toiminnanjohtaja Karin Keitel. 

Tarinoita voidaan hyödyntää monipuolisesti 

Kulttuuritarinoiden hyödyntäminen  on vasta alussa. Mahdollisuuksia materiaalin hyödyntämiseen on monia. Kantavana ajatuksena on, että tuotettu aineisto on kaikkien käytettävissä. 

– Tiedon kerääminen ja kulttuuritarinoiden tuottaminen palvelee Joroisten Musiikkipäivien lisäksi myös kuntia, yrittäjiä ja matkailutoimijoita. Tulevaisuudessa tarinoita voivat hyödyntää esimerkiksi alueen yrittäjät ja parhaimmillaan kehittää niiden pohjalta uusia tuotteita, miettii Keitel. 

Kulttuuritarinat soimaan -hanke on jo toiminut innoittajana Soisalon opiston Historian havinaa -kurssille. Keskustelupiirissä hyödynnetään kerättyjä tarinoita ja tulevaisuudessa kenties myös kerätään aineistoja itse.  

Tarinoita on hyödyntänyt myös Lukeva tulevaisuus -hanke, joka edistää koululaisten lukuharrastusta.  

– Koululaiset kävivät lukemassa kerättyjä tarinoita Torstilan kartanossa sekä täällä Joroisniemen kartanossa, kertoo Joroisniemen kartanon emäntä Satu Pyörälä. 

Historia auttaa erottautumaan 

Immonen, Keitel ja Pyörälä ovat yhtä mieltä siitä, että seudun ainutlaatuinen kulttuurihistoria pitää saada esille ja tunnetuksi. Perinteen kartoittaminen, kerääminen ja eläväksi tekeminen sellaisessa muodossa, että se kiehtoo ihmisiä, on tärkeää.  

– Pieniä paikkakuntia vaivaa se, että historia pääsee unohtumaan. Omaperäinen historia on kuitenkin se, joka tekee paikkakunnasta kiinnostavan ja auttaa kuntia erottumaan muista, toteaa Immonen. 

Myös henkilökohtaiset muistot ovat tärkeitä, kuten myös legendat, jotka eivät ehkä ihan pidä paikkaansa, muistuttaa Immonen. 

————————-

Tuki: Yleishyödyllinen kehittämishanke
Rahoittaja: Rajupusu Leader ry
Hanke: Kulttuuritarinat soimaan
Tuen saaja: Joroisten Musiikkiyhdistys ry
Leader-tuki: 57 908 euroa
Kokonaisrahoitus: 72 385 euroa
Toteutusaika: 1.2.2022–31.12.2024 

Tutustu kulttuuritarinoihin Joroisten Musiikkipäivien verkkosivuilla.

Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry yhdistyivät SavonLuotsi Leader ry:ksi vuoden 2023 alussa.

Karin Keitel, Sirkka Immonen ja Satu Pyörälä.

Sarjakuva kertoo, mistä Joroisten herrat ovat legendan mukaan peräisin. Katso sarjakuva suurempana tekstin lopusta.

Podcastissa Aminoffin aarteita kuulet tarinan mahtavasta herrasta, Fredrik Gustaf Aminoffista (1779–1858), joka tunnettiin myös Joroisten kuninkaana.